Śliwkami rozpocznę serię zdjęć kulinarnych o jedzeniu sezonowym. Plan jest już rozpisany, czas brać się do roboty!
A kto jest chętny na takie ciacha, to:
200 g mąki
100 g cukru
100 g cukru
2 jajka
1/2 kostki masła (czyli 100 g)
1/2 kostki masła (czyli 100 g)
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
wszystko razem mieszamy (ma wyjść dość mocno klejące, ale nie lejące się ciasto), przekładamy do formy (lub foremek) i układamy owoce.
180°C/40 minut
Majgot! Kiedy ja jakie ciacho upiekę. Jak na razie przez piekarnik przewijają się kolejne bocheny chleba :D
OdpowiedzUsuńchleb też jest fotogeniczny :)
OdpowiedzUsuńp.s. a w skrytości wyznam, że ciasto powstało tylko dlatego, że było mi potrzebne do zdjęć. W innym wypadku pewnie bym też zwlekała ;)