piątek, 12 września 2014

SEZONOWO - śliwki...




Śliwkami rozpocznę serię zdjęć kulinarnych o jedzeniu sezonowym. Plan jest już rozpisany, czas brać się do roboty!

A kto jest chętny na takie ciacha, to:
200 g mąki
100 g cukru
2 jajka
1/2 kostki masła (czyli 100 g)
płaska łyżeczka proszku do pieczenia

wszystko razem mieszamy (ma wyjść dość mocno klejące, ale nie lejące się ciasto), przekładamy do formy (lub foremek) i układamy owoce.

180°C/40 minut

2 komentarze:

  1. Majgot! Kiedy ja jakie ciacho upiekę. Jak na razie przez piekarnik przewijają się kolejne bocheny chleba :D

    OdpowiedzUsuń
  2. chleb też jest fotogeniczny :)
    p.s. a w skrytości wyznam, że ciasto powstało tylko dlatego, że było mi potrzebne do zdjęć. W innym wypadku pewnie bym też zwlekała ;)

    OdpowiedzUsuń